Volgens de vaak ondoorzichtige FaceBook regels moet je altijd een persoonlijk gebruikersprofiel hebben om een FanPage te maken. Op zich wel logisch omdat achter ieder bedrijf natuurlijk een of meerdere mensen zitten. Welk (gebruikersprofiel) persoon er achter een FanPage (bedrijf) zit is voor een fan van de FanPage trouwens niet zichtbaar. Het is ook logisch  – maar niet altijd handig – dat wanneer je als beheerder van een FanPage op je eigen FanPage content plaatst –  bijvoorbeeld een status update post, een foto of video plaatst of een discussie start –  je dit doet als bedrijf, en niet als persoon. Tot zover alles goed 🙂 Wanneer je nu echter op de FanPage van een ander bedrijf een post op hun wall wilt schrijven (als bedrijf!), een reactie wilt schrijven bij een foto of mee wilt doen aan een discussie dan verschijnt echter opeens je persoonlijke profiel bij dit bericht. Da’s niet handig.

Om toch als bedrijf een bericht te kunnen plaatsen op de wall van andermans FanPage heb ik een work around gevonden. Ik zal morgen een kort videobericht hierover plaatsen: nu moet je het even doen met deze tekstuele uitleg:

  1. 1. Log in met het gebruikersprofiel van je pagina
  2. 2. Ga naar je eigen FanPage (die noemen we even “Mijn FanPage”) en daarna naar de FanPage waar je iets wilt plaatsen (voor het gemak noemen we die “Fanpage ABC”)
  3. 3. Om een bericht te kunnen plaatsen als bedrijf moet je eerst een fan worden van de FanPage ABC: klik op Like (en helaas, je zult zien dat je persoonlijke profiel nu een fan is geworden, niet je Fanpage)
  4. 4. Ga terug naar je eigen wall op Mijn FanPage (en dus niet op je persoonlijke profiel!)
  5. 5. Ga in de publisher staan – het vak waarin je een nieuwe statusupdate kunt maken.
  6. 6. Typ in@FanPage ABC (de precieze naam van het andere bedrijf): je zult zien dat het apenstaartje verdwijnt en de naam van het bedrijf nu een link is geworden. FaceBook maakt het wel makkelijk door – wanneer de Fanpage ABC intypt – de verschillende mogelijkheden getoond worden. Je kunt dan de juiste naam van Fanpage ABC aanklikken wanneer het in beeld verschijnt.
  7. 7. Maak je wall post af door het volledige bericht in te typen, bijvoorbeeld: “Interessante discussie op Fanpage ABC (=de link die je in de vorige stap maakte) over social networking & dieren”
  8. 8. Klik op ‘Share’

In het bericht dat in je wall post is verschenen kun je nu op de Fanpage ABC link klikken om te checken of alles goed is gegaan. Je zult zien dat het bericht op hun wall is verschenen én dat het ondertekend is door jouw bedrijfsprofiel en niet door je persoonlijke profiel. Mission acomplished! Dit is volgens mij de enige manier op dit moment om als bedrijf op de FaceBook wall van een ander bedrijf te posten. Het zou trouwens heel wat handiger zijn als je als gebruiker kon kiezen of je iets als persoon of als bedrijf post op een FanPage.