[blackbirdpie url=”http://twitter.com/#!/AgmarMM/status/9541716495306752″]

De vraag van Agmar van Rijn (@AgmarMM) zette mij aan het denken en sommige antwoorden passen simpelweg niet in 140 karakters. Waarom gebruik ik eigenlijk Delicious? Waarom kan ik niet meer zonder?

– Ordenen

Ik ben al jaren een enthousiaste gebruiker van Delicious (ecritures) en  in eerste instantie was de voornaamste reden omdat ik simpelweg heel veel url’s wilde bewaren. En ik heb een hekel aan een hele lange lijst bookmarks in mijn FF-browser. Voornamelijk omdat het onmogelijk is om al die bookmarks overzichtelijk te ordenen. Het probleem? Het feit dat je alleen mapjes kunt maken en daar al die url’s in onder moet zien te brengen. Met de hoeveelheid url’s die ik bewaar (10-20 per dag) is dat niet te doen. Want stop je die url over een gemeente die gaat crowdsourcen nu in de map ‘overheid’, ‘gemeente’, ‘web2.0’ of ‘crowdsourcen’? Ondoenlijk. De manier waarop je in Delicious de url’s bewaart –  niet in mappen, maar met tags (labels) – maakt het voor mij veel overzichtelijker. Of eigenlijk, niet zozeer overzichtelijk: het is veel makkelijker om een link terug te vinden omdat je een link nu gewoon de tags overheid, gemeente, web2.0 én crowdsourcen meegeeft. Je hoeft geen keuze meer te maken. En op die manier vind je altijd wat je nodig hebt.

– Overal beschikbaar

Bijkomend voordeel is dat al je bookmarks altijd beschikbaar zijn, waar je ook online bent. In het verre verleden –  voordat ik Delicious gebruikte – werkte ik op mijn laptop, pc én op mijn werk-pc op kantoor. Ik kon er vergif op innemen dat de url die ik zocht, altijd net op een van de twee computers stond waarop ik op dat moment nou net niet aan het werk was.  Nu met Delicious heb ik al mij url’s altijd en overal bij de hand.

– Applicaties

Ik gebruik voor het gemak wel de Delicious add-on voor mijn FF-browser. Hierbij krijg je drie iconen in je browserbalk erbij:

  1. Tag – om labels te hangen aan de pagina die je aan het bekijken bent en de url direct in Delicious op te slaan.
  2. Sidebar – om een extra sidebar in je browser te openen met alle Delicious bookmarks. Hierin staan alle tags die je hebt aangemaakt én een handig zoekveld om in de url, tags en het beschrijvingsveld van de bookmarks te zoeken.
  3. Delicious – een knop om direct naar (jouw bookmarks op) de website te gaan. Deze gebruik ik eigenlijk nooit. Ik werk met alle bookmarks gewoon direct vanuit mijn browser.

Delicious Firefox addon

Voor mij is Delicous echt de beste manier om ervoor te zorgen dat ik een overzicht houd op de enorme hoeveelheid informatie die ik probeer te verwerken. Ik heb namelijk ook drie tags aangemaakt waarmee ik url’s voor latere afhandeling bewaar ‘toread’, ‘towatch’ en ‘todo’. Alle url’s die ik bv via Twitter zie of via de mail binnenkrijg en die ik wil bekijken – maar niet direct – sla ik ook op in Delicious. Op die manier raak ik niets kwijt maar blijft het ook niet in mijn inbox of in mijn hoofd zitten.