Ik waag me eigenlijk nooit erg aan trendvoorspellingen, al wilde ik ‘vroeger’ altijd graag trendwatcher worden. Maar de trends dat we steeds meer zoeken naar authenticiteit, minder verspilling en een gevoel van saamhorigheid lijken zich toch, zelfs voor mij, steeds duidelijker af te tekenen. Of eigenlijk misschien is het al in volle gang! (is het dan nog een trend?) Van het delen van slaapplaatsen bij mensen thuis (couchsurfing), tot het delen van auto’s, fietsen, planten- en bloemenzaden, handtassen of dieren, eigenlijk kun je volgens mij alles wel huren of delen vandaag de dag.

Maar Gobox gaat nog een stapje verder: hier kun je verpakkingsmateriaal voor meeneemmaaltijden delen. Dat klinkt viezer dan het is. Gebeurt natuurlijk ook in een restaurant of bedrijfskantine. In Portland/USA – waar het idee ontstond- is net als in vele andere Amerikaanse steden de laatste jaren een levendige cultuur van foodcarts en vans ontstaan. Een soort ijscowagens maar dan met taco’s, cupcakes, pasta. Die foodcarts staan de ene keer hier en dan weer ergens anders; ze houden hun klanten voornamelijk op de hoogte van hun standplaatsen via social media.

En wat doet GoBox nu? Voor $8,50 kun je lid worden en dan krijg je bij een aangesloten foodcart je meeneemmaaltijd in een rebruikbaar schaaltje/bakje/beker. Wanneer je je maaltijd hebt opgegeten, gooi je de bakjes in een speciale (ophaal)container. Tegelijkertijd ontvang je een token. Deze token kun je de volgende keer weer bij de foodcart afgeven om je eten weer in een GoBox mee te krijgen. de opgehaalde schalen en bekers worden door GoBox professioneel schoongemaakt en afgewassen zodat ze weer hergebruikt kunnen worden. Verrassend en onverwacht idee!