[blackbirdpie url=”http://twitter.com/#!/ecritures/status/32372953232445440″]

Niet iedereen wil direct zelf twitterberichten de wijde wereld insturen, maar ik ken genoeg professionals die wel graag een bepaald onderwerp op twitter willen volgen. Om te zien wat er gezegd wordt over hun merk of om op de hoogte te blijven van wat er speelt op hun vakgebied. Deze zelf niet zo actieve twitteraars kunnen natuurlijk lijsten aanmaken op twitter.com om zo de tweets van bepaalde twitteraars te volgen. Ik heb echter gemerkt dat het voor beginnende twitteraars helemaal niet zo makkelijk is om eenvoudig twitteraars te vinden die over een bepaald onderwerp twitteren. Dat is ook wel begrijpelijk, je merkt vaak pas echt waar iemand vaak over twittert als je een tweep een tijdje volgt. En vaak vind je pas via retweets en andere verwijzingen goede twitteraars over het onderwerp, merk of vakgebied waarin je bent geïnteresseerd. Het kost gewoon tijd om een goed netwerk op te bouwen.

Voor al die non-twitteraars die toch willen zien wat twitter voor hen kan betekenen, kan paper.li uitkomst bieden. Via paper.li worden twitterberichten over een bepaald onderwerp verzameld en dagelijks als krantje gebundeld. Je hoeft dus niet voortdurend twitter.com of een twittermanager als tweetdeck of hootsuite in de gaten te houden; je leest gewoon 1 keer per dag het paper.li krantje met een verzameling relevante berichten. Je kunt het de recentste paper.li-editie zelfs automatisch in je mailbox laten bezorgen.

Hoe lees je een paper.li krant?
Neem nou bijvoorbeeld de paper.li krant ‘politie & crisis’ die ik heb gemaakt. De krant wordt iedere dag gemaakt aan de hand van de twitterlijst politie & crisis die ik heb samengesteld. Op deze lijst heb ik twitteraars verzameld die voornamelijk twitteren over politiewerkzaamheden, opsporingsactiviteiten, criminaliteit en crisissituaties. De belangrijkste tweets van deze personen worden iedere dag gebundeld in een handig paper.li-krantje. Deze kun je natuurlijk iedere dag online bekijken op http://paper.li/ecritures/politie-crisis. (Let erop dat je niet alleen de ‘Headlines’ leest, maar ook doorklikt naar ‘All articles’ ) Maar het is nog makkelijker om je gewoon te abonneren op de krant zodat je hem iedere dag in je mailbox ontvangt. Klik hiervoor op ‘Subscribe’ en vul je e-mailadres in. En presto, iedere dag een nieuwe krant in je mailbox met tweets over politie en crisis.

Hoe maak je zelf een paper.li-krant?
Zijn tweets over politie en crisis nou niet echt jouw ding, dan kun je natuurlijk net zo handig zelf een paper.li-krant maken over een onderwerp dat jij graag in de gaten wilt houden of waarover je geïnformeerd wilt worden. Ga gewoon naar paper.li en maak je eigen krant aan op basis van je eigen account (berichten van jou en je volgers), een bepaalde #hashtag (bijvoorbeeld #Egypt) of een bepaalde lijst die je zelf hebt aangemaakt óf een lijst die iemand anders al heeft opgezet. Klik op ‘Create’ en you’re done!  Zo simpel is het.