Op de laatste dag van 2010 besloot ik toch mezelf te verwennen met een iPad, zo voelde het in ieder geval. Een extra ‘speeltje’, gadget, weer even ervaren wat er op technisch gebied speelt. Maar al vanaf het eerste moment dat ik de iPad aan deed, er verschillende applicaties (en 2 spelletjes!) op zette, merkte ik dat deze tablet echt veel biedt dan ik vantevoren had bedacht. Door het handzame formaat stop ik mijn iPad gewoon in mij tas en heb ik overal waar ik wil direct toegang tot mijn werk- en privédocumenten. Niet zo verbazingwekkend dat de apps die ik het meest op mijn iPad gebruik, al applicaties zijn die ik daarvoor al op mijn computer en soms mobiel gebruikte.

1. Evernote (gratis)
Evernote appIk kan niet meer zonder! En dus was Evernote de eerste applicatie die ik op mijn iPad installeerde. Ik gebruik Evernote voor alle webknipsels die ik wil bewaren. De meeste notebooks die ik heb aangemaakt zijn zakelijk: zo heb ik de onderwerpen momenteel gerangschikt in notebooks als stats & figures, innovatie & transities, games en quotes. Die quotes waren trouwens indertijd de reden dat ik Evernote ging uitproberen. Ik kwam zoveel uitspraken tegen die ik wilde bewaren voor artkelen en presentaties, maar ik had eigenlijk geen goed systeem om ze te organiseren. Met de notebooks én tags van Evernote, kan ik altijd alles prima terugvinden. Naast het bewaren van zakelijke informatie gebruik ik evernote nu ook voor een aantal privédingen. Zo staat mijn volledige online kookboek in Evernote. Ik zie zo vaak lekkere recepten online die ik graag wil koken. Hiervoor maakte ik een bookmark in Firefox of Delicious, maar als ik op zoek was naar een lekker recept, vergat ik daar eigenlijk te kijken. Nu sla ik het recept op in Evernote en heb zo mijn eigen kookboek samengesteld. Ik heb evernote ook op mijn telefoon geïnstalleerd en ik heb er inmiddels een gewoonte van gemaakt om leuke dingen die ik zie en tegenkom te fotograferen en op te slaan in mijn Evernote notebook met de toepasselijke naam fijn.

Eerst leek het trouwens alsof de iPad evernote app niet goed syncte met mijn Evernote account (ik miste 100+ notes), maar dat kwam omdat ik nog nooit de syncknop op mijn evernote pagina op mijn computer had gevonden!

2. Instapaper ($ 4.99)
instapaper applicationMet een instapaper-account kun je webpagina’s opslaan om later te lezen. Ik gebruik dus nu niet langer het label toread op Delicious, maar klik simpelweg op de ‘read later’-knop in mijn browserbalk. De opgeslagen artikelen kun je vervolgens op de website lezen of natuurlijk – nog makkelijker – op de iPad. Voordeel van de iPad app is namelijk dat je de webartikelen ook offline kunt lezen. Ik heb indertijd gekozen voor een iPad met wifi maar zonder 3G omdat ik geen nieuw, duur abonnement erbij wilde. De wifi bevalt me prima, op de meeste plekken waar ik kom is – gratis of betaald – draadloos internet beschikbaar. Als het niet het geval is – in de trein bijvoorbeeld – dan lees ik onder andere de tientallen webartikelen die ik heb opgeslagen in instapaper. Je kunt heel eenvoudig artikelen in folders organiseren en archiveren, maar daar maak ik bijna geen gebruik van. Instapaper is in mijn informatiehuishouding namelijk niet de plek waarin ik informatie langdurig opsla (dat gebeurt in delicious of evernote). Dus na de artikelen gelezen te hebben stuur ik informatie die ik wil bewaren naar evernote of de volledige link naar delicious, en vervolgens verwijder ik het artikel in Instapaper. Op deze manier blijft het een actuele leeslijst, maar niet een derde archief.

3. Dropbox (gratis)
Alweer een applicatie die voor mij onmisbaar is bij locatieonafhankelijk werken en dus een applicatie die niet op mijn iPad mag ontbreken. Met Dropbox heb je alle documenten, die normaal alleen op je computer staan, altijd bij de hand. Ik had al langer het probleem dat ik soms niet meer wist of een bepaalde presentatie of memo, nu op mijn laptop of mijn desktopcomputer stond. Met Dropbox heb ik daar geen last meer van. Ongeacht of het bestand nu op mijn iPad, laptop of desktop staat, met Dropbox heb ik het altijd binnen handbereik. Daarnaast gebruik ik DropBox ook om bestanden uit te wisselen met collega’s en opdrachtgevers van de diverse projecten waar ik aan werk. Maar ook de foto’s die ik met mijn telefoon neem worden direct opgeslagen in DropBox en de vele pdf’s/eBooks die ik lees hebben een eigen DropBox-map. Op mijn iPad gebruik ik het standaard iBooks programma om deze eBooks op een rustig moment te kunnen lezen.