Ik hou van papier, van (vul)pennen en van handgeschreven teksten. Als ik verslagen of uittreksels maak van boeken en artikelen, dan doe ik dat meestal met mijn Waterman vulpen gevuld met turquoise inkt op een lekker schrijfblok. Het zelf schrijven van de samenvattingen helpt mij in ieder geval om de teksten beter te onthouden. Het feit dat ik niet snel (blind, tienvingerig) kan typen speelt ook wel mee! Lastig alleen dat ik later weer over moet typen om te zorgen dat die handgeschreven teksten ook nog ergens digitaal opgeslagen kunnen worden.

Wat was ik dan ook opgetogen toen ik in de ‘trunk’ bij Evernote (een verzameling applicaties bij het onmisbare programma Evernote) een beschrijving tegenkwam van een Livescribe pen. Een digitale pen die niet alleen geschreven teksten kon omzetten naar getypte tekst, maar ook tegelijkertijd opnam wat er tijdens het schrijven werd gezegd. ik wist helemaal niet dat digitale pennen al voor een betaalbare prijs verkrijgbaar waren.

Rondkijkend op de site van schrijfopshop.nl zag ik de mobile notes digitale pen die net als de Livescribe pen ook handgeschreven teksten omzet naar digitale tekst, maar die niet opneemt wat tijdens het opschrijven werd gezegd. Dát was precies wat ik nodig heb. Ander voordeel: heb je voor de Lilvescribe pen nog speciaal papier nodig, bij de mobile note e-pen gebruik je gewoon je eigen standaard schrijfblok. Het principe is eenvoudig: je hebt een kleine module die je bovenaan je schrijfblok vastklemt. Vervolgens kun je met de digitale pen (ziet er gewoon uit als een balpen) teksten schrijven. Na iedere pagina klik je even op de ‘opname-knop’. daarna kan je op een volgende pagina weer verder schrijven. Thuisgekomen verbind je de module via de usb-poort met je computer en via het bijgeleverde software worden de handgeschreven teksten omgezet naar getypte tekst. Klaar! Je kunt de digitale pen ook gebruiken als stylus voor je computer zodat je bv handgeschreven aantekeningen kunt maken in digitale documenten: dus snelle aanwijzigen in een word-document, omcirkelingen en toevoegingen in een excel-bestand of zelfs als tekenpen in een tekenprogramma. Zelf heb ik de e-pen daar nog niet voor gebruikt.

Mijn ervaringen tot nu zijn zeer positief. De kwaliteit van de getypte tekst is van zeer hoog niveau. Soms moet ik wel hier en daar wat letters corrigeren (zou ik nou echt zo’n rare z schrijven?), maar blijkbaar kan de software goed overweg met mijn handschrift. Ik heb me laten vertellen dat je de mobile notes software ook je handschrift kunt leren, door een kleine oefening van ongeveer 30-45 minuten te doen. Bij mij bleek dat tot nu toe totaal niet nodig.

Minder goede ervaringen waren er ook in het allereerste begin. Het vervelendste was het registreren van de software. Dat ging namelijk niet, zoals toch echt gebruikelijk tegenwoordig, direct via internet, maar ouderwets via de e-mail. Ik moest zelfs een paaruur wachten totdat ik mijn activeringscode van de klantenservice ontving. Dat kan toch echt niet meer in deze tijd. De gebruikershandleiding is ook wel heel erg summier. Zo begreep ik eerst niet hoe ik de module aan kon zetten (kleine knopje op de voorkant ongeveer 3 seconden ingedrukt houden) en zelf het vastklikken van de module begreep ik niet goed. Maar nadat ik je juiste clipjes daarvoor gevonden had, was het ‘leed’ geleden. Ik neem de digitale pen overal mee naar toe, en aan het einde van de dag zet ik de a-4 vellen tekst in een paar seconden in de computer. Het scheelt mij in ieder geval uren tijd; ik heb het gevoel veel productiever te zijn.