Als ik bij presentates over communities en samenwerken begin met uitleggen dat ik een (hard core) gamer ben, dan kijken de meeste aanwezigen me vaak wat verbaasd en soms ook meewarig aan. Gamen, dat is toch voor 17-jarige mannelijke pubers? En niet voor vrouwen die de tiener-leeftijd al weer een decennium of wat achter de rug hebben? Gelukkig tonen ook de recentste statistieken van de gaming industry aan dat de gemiddlde leeftijd van de hedendaagse gamer 37 is en dat daarvan 42% vrouw is. Daarnaast vragen de meeste aanwezigen zich – soms ook hardop- af wat gamen überhaupt te maken heeft met samenwerken in online communities.

Iedereen heeft wel eens gehoord van World of Warcraft, maar blijkbaar weten maar weinig mensen echt wat er in die fantasiewereld met orcs en elfen gebeurt. Inderdaad, we organiseren ‘raids’ (zeg maar trainingsavonden) om met elkaar in een team van 25 man (en vrouw!!) monsters te verslaan. In gecompliceerde gevechten waar iedere speler zijn eigen rol heeft, proberen we met elkaar in gecoördineerde de wedstrijd te winnen. Sommige teamleden zijn aanvallers (de ‘dps-ers’), andere vervullen een meer verdedigende rol (de ‘tanks’) en er zijn ook spelers die proberen alle teamleden in “leven” te houden (de ‘healers’). Er is 1 of – bij sommige gevechten – soms meer coaches die met aanwijzingen proberen het gevecht te coördineren en in goede banen te leiden. En om je een impressie te geven: zo ziet dat er dan uit.

En wat zie je in dergelijke teamwedstrijden wanneer honderdduizenden spelers – soms miljoenen – dagelijks samenwerken in zeer complexe virtuele omgevingen?
Deze spelers

  • organiseren zichzelf
  • ontwikkelen vaardigheden
  • hebben verschillende rollen

In MMORPG’s zoals Wolrd of Warcraft ontstaan dan ook leiders die:

  • andere spelers kunnen werven
  • en hen kunnen organiseren
  • grote groepen spelers naar een gezamenlijk doel kunnen leiden

En zeg nou zelf: als je niet wist dat dit over gamen gaat in een virtuele omgeving dan zou je deze kenmerken ook kunnen gebruiken om het samenwerken in een virtuele omgeving te beschrijven. In onderstaande presentatie (te vinden op mijn slideshare omgeving) kun je nog wat meer illustraties en omschrijvingen bekijken over het verband tussen gamen en online samenwerken.