In een poging om zoveel mogelijk te lezen en vooral te doen op mijn iPad maak ik veel gebruik van pdf’s. Veel rapporten of e-books die ik lees zet ik in een DropBox-map met de welluidende naam “Leeslijst”. Helder en overzichtelijk. Als ik tijd heb (maak!) om stukken te lezen dan staan ze overzichtelijk bij elkaar. (Extra tip: geef een sterretje aan je pdf-document in DropBox. Op die manier is het document ook offline te lezen. Handig als je een iPad hebt  – zoals ik – die alleen met wifi verbinding heeft met het web.)

PDF expert - verbinding met DropBox

PDF expert – verbinding met DropBox

 

Lekker onderstrepen en in de kantlijn schrijven

Als een echte student houd ik ervan om de zinnen in al mijn digitale documenten te onderstrepen. Het liefst met lekker veel verschillende kleurtjes! En natuurlijk wil ik mijn opmerkingen, afkeur of !!! in de kantlijn vermelden. In mijn zoektocht naar een app waarmee ik al deze dingen kon uitvoeren, heb ik in de loop van de tijd een aantal verschillende apps uitgeprobeerd. En het was niet dat iAnnotate, EndNote of pdf-notes niet voldeden. Helemaal niet: ze hadden allemaal wel hun positieve punten en deden het okay.

Maar sinds ik een jaar geleden PDF Expert 5 ontdekte was ik om en heb ik de andere pdf-apps direct van mijn iPad afgehaald. PDF Expert is echt een winnaar en steekt met zijn gebruiksgemak met kop en schouders boven de andere apps uit. De app zelf kost € 8,99 in de app store. Maar daarvoor krijg je een programma boordevol mogelijkheden. Superhandig in PDF Expert 5 is dat er een naadloze verbinding is met je DropBox. je kunt dus heel makkelijk de pdf’s die je daar hebt opgeslagen lezen, bewerken en opslaan. Je kunt pdf-documenten opsplitsen of juist samenvoegen. Handig, want je kent ze wel: die pdf’s met veel te veel witpagina’s ertussen.

PDF expert- pdf's opknippen

PDF expert- pdf’s opknippen

 

Niet meer scannen

Ik gebruik de PDF Expert 5 ook altijd om mijn artikelen uit de digitale versie van papieren bladen te knippen. Dat scheelt me weer scannen van papieren bladen. Nu open ik de edit-modus, selecteer de pagina’s waar mijn artikel staat, knip deze pagina’s uit het document en sla de pagina’s weer op als een nieuw pdf. Zo heb ik alle artikelen die ik in papieren bladen – hoe ouderwets! – snel digitaal op een rijtje. En is mijn kantoor weer van tenminste 1 krant, tijdschrift of magazine verlost. En wat denk je van het laten voorlezen van pdf’s? Zou je dat gebruiken? Ik maak niet al te vaak gebruik van die optie. Heel soms als ik wel luisteren naar een e-book of artikel, maar eerlijk gezegd lees ik het meeste gewoon zelf.

PDF expert - onderlijnen

PDF expert – onderlijnen

 

Formulieren invullen of ondertekenen.

En natuurlijk kan je aantekeningen maken met PDF-expert, lekker zinnen onderstrepen – in verschillende kleurtjes –  en opmerkingen in de kantlijn plaatsen. En last-but-not least, met PDF Expert 5 kun je digitale formulieren in pdf format direct invullen en ondertekenen zonder het document eerst uit te hoeven printen en later weer in te scannen. Ik gebruik de optie veel om bijvoorbeeld offertes te ondertekenen voordat ik ze naar de hopelijk nieuwe opdrachtgever toestuur.

Maar steeds vaker krijg ik ook digitale formulieren die ik even “officieel” moet invullen en ondertekenen. Met deze app kan ik dan gewoon met mijn iPad (+ Adonit Jot Pro Stylus) invul en onderteken. PDF Expert 5 kan je handtekening opslaan zodat je met de spreekwoordelijke ‘druk op de knop” je handtekening onderaan het document kunt toevoegen. Als je wilt, kan je natuurlijk ook een nieuwe poging wagen om een perfecte handtekening te produceren.