Nee, ik bedoel niet minder blogs of teksten te gaan maken. Want schrijven moet je voortdurend trainen. Juist door iedere dag een blogbericht te schrijven wordt het steeds makkelijker om steeds weer interessante onderwerpen te verzinnen en je kennis te delen. Wist je dat je sneller blogberichten of e-mails produceren door ze in het vervolg in te spreken? En je hebt niks geen secretaresse of virtuele assistent nodig om je berichten dan later uit te typen. Je tablet of je smartphone kan tegenwoordig namelijk helemaal zelf je spraak omzetten naar getypte tekst. Een prima manier dus om je mails bondig te beantwoorden door het antwoord aan je telefoon te dicteren. Je hoeft alleen nog maar zelf op ‘verzenden’ te klikken.

Inspreken? Hoe dan?

Ik zal het uitleggen voor de iPad. de voorbeeldfoto’s zijn van mijn iPad 3. Maar voor alle tablets en smartphones met spraakherkenning werkt het min of meer hetzelfde. Je icoontje ziet er misschien wat anders uit of misschien werken de instellingen wat anders, maar de basis is hetzelfde. Naast je spatiebalk op je toetsenbord zit een icoontje van een microfoon. Klik erop en je kunt beginnen met praten. Terwijl je praat zie je op je scherm de woorden verschijnen die je uitspreekt. Handig! Let er wel even goed op dat je toetsenbord staat in de taal waarin je je mail schrijft of je blog maakt. Want als je toetsenbord op Nederlands staat en je mail is in het Engels – of omgekeerd natuurlijk – dan wordt je geschreven tekst één grote warboel.

 

Taal instellen op je toetsenbord

toetsenbord ipad met microfoontjeOnderaan op het toetsenbord van je iPad zit naast het microfoontje een wereldbolletje. Als je hierop klikt kun je de taal van je toetsenbord wisselen. Zie je maar één taal en valt er niets te switchen? Of zit de taal waarin je jouw bericht wilt inspreken er niet bij? Dan moet je even naar Instellingen om een taal op je toetsenbord toe te voegen. Ga naar Instellingen > Toetsenbord > Toetsenborden en kies voor de actie ‘Voeg toetsenbord toe…’. Nu kan je op je toetsenbord naar deze nieuw ingestelde taal gaan.

Punten, komma’s en vraagtekens

Al pratend kun je ook leestekens toevoegen aan je tekst, gewoon door ze uit te spreken.  Dus simpel: zeg ‘uitroepteken’ en er staat een !, ‘vraagteken’ voor een ? en inderdaad gewoon ‘punt’ voor een . En ook aanwijzingen als ‘euroteken’ voor € of ‘hoofdletter’ wanneer het volgende woord met een hoofdletter moet beginnen werken gewoon. Misschien nog handig: met ‘alinea’ begin je een nieuwe alinea. En als je bijvoorbeeld 659 wilt schrijven zeg dan ‘zes’ ‘vijf’ ‘negen’ en ook dat komt in orde.

Werkt het goed?

Toen ik begon met het dicteren van teksten was ik blij verrast met de goede resultaten. Ik gebruik bijna altijd mijn iPad, maar de resultaten op mijn Samsung S4 zijn misschien nog wel beter. Natuurlijk moet ik altijd wel spelfouten wijzigen of dingen die gewoon echt verkeerd in mijn uitgeschreven tekst zijn gekomen. Maar de tijd die ik bespaar met het dicteren van mijn mails is aanzienlijk. Extra voordeel is bijvoorbeeld bij het beantwoorden of schrijven van mails dat ik extra goed van tevoren bedenk wat ik precies wil zeggen (schrijven). Ik denk dat mijn mails alleen maar bondiger en ‘to the point’ zijn geworden. Voor mij echt een lifehack die me veel productiever maakt. Wat denk jij, ga jij een keer proberen om je teksten te dicteren?