Getpocket | digitalantsFocus, focus, focus

Als ik maar vijf apps op mijn iPad zou mogen installeren dan zou Pocket er zonder ook maar enige twijfel zeker een zijn. Voor mij is het onmogelijk productief te werken zonder gebruik te maken van deze programma waarin ik later artikelen kan lezen. (Wist je trouwens dat Pocket nu standaard in een Firefox browser zit?) Een van de belangrijkste mogelijkheden van Pocket is voor mij de mogelijkheid om de artikelen ook offline te lezen. Extra handig omdat ik geen G4-verbinding heb op mijn ipad en er simpelweg niet altijd wifi voorhanden is.

Ik kom vaak in de verleiding om tijdens het lezen van webartikelen om steeds maar hyperlinks aan te klikken en meer te willen lezen, nog even dit filmpje te bekijken of nog even die infographic te bestuderen. Nu stuur ik die artikelen direct naar Pocket om ze later te lezen. Zo kan ik me in ieder geval blijven focussen op waar ik echt mee bezig wil zijn.

Zeven extra tips om meer uit Pocket te halen

Al overtuigd van het onmisbare gemak van Pocket? Dan heb ik nog zeven extra tips voor je waar je misschien nog niet aan gedacht had!

1. Gebruik shortcuts in je Pocket web om sneller te navigeren

De volledige lijst met shortcuts is echt heel erg lang, maar het loont de moeite om wel een paar shortcuts te leren zodat je effectiever en sneller door de artikelen kunt bewegen. Wat denk je van:
j: selecteer het volgende bericht
k: selecteer het vorige bericht
a: archiveer het geselecteerde bericht
f: maak het geselecteerde bericht favoriet
t: label het geselecteerde bericht
o: bekijk het originele bericht (webversie) van het bericht
enter: open geselecteerde bericht

2. Maak gebruik van het Pocket archief

Gebruik Pocket niet alleen als een lijst tot aan de rand toe gevuld met artikelen die je nog wilt lezen, maar gebruik het archief om linken naar de belangrijkste artikelen te bewaren. Ik gebruik hier ook wel Delicious voor voor old time’s sake. Maar voor bepaalde onderwerpen gebruik ik het archief van Pocket om de linken op te slaan. Als je een artikel in Pocket opslaat wordt gelijk het artikel gedownload zodat je het ook offline kunt lezen. Wanneer je ene artikel in het archief zet, dan wordt die opgeslagen content weliswaar weer verwijderd. Maar de link wordt netjes opgeslagen in je Pocket archief. Handig dus om altijd de linken bij de hand te hebben compleet met labels om alles weer handig terug te vinden.

3. Stuur je artikelen naar je Kindle

Gebruik jij je Kindle alleen om boeken te lezen? Waarom zou je artikelen die je in Pocket hebt opgeslagen niet ook op je Kindle lezen? Handig voor wanneer je ergens even een kwartiertje moet wachten en je misschien niet je tablet maar wel je Kindle bij je hebt. Met En2Kindle kun je heel eenvoudig automagisch je Pocket-artikelen ook naar je Kindle sturen. Met deze apps Cofflr, P2K en Calibre kan het volgens Pocket ook. Ik heb ze zelf nog niet uitgeprobeerd.

4. Sorteer artikelen op leeslengte

Wil je graag weten hoe lang je erover zult doen om een bepaald artikel te lezen? Installeer dan readruler. Deze app voegt aan ieder artikel de geschatte leeslengte toe,. Handig als je evne tussendoor tijd hebt om bijvoorbeeld een kwartier wat artikelen te lezen. Zo kies je handig de kortere artikelen eruit en hoef je nooit middenin een artikel je tablet af te sluiten omdat de vergadering begint of je al op het station bent aangekomen. En als je tijd hebt om er eens lekker voor te gaan zitten kun je de longreads aanpakken.

5. Laat je berichten voorlezen

Ik verwachtte er niet veel van, de voorleesmodule die nu standaard op de tablet-app van Pocket is opgenomen. Klik op ‘More’ en kies de optie ‘Read article’ en je artikel wordt voorgelezen. Het werkt zowel voor engelstalige als nederlandstalige artikelen. Het klinkt een beetje als de navigatiestem in je auto, soms wat monotoon, maar werkelijk niet te slecht. Handig als je in plaats van een artikel te lezen, je graag de artikel voorgelezen wilt hebben.

6. Sla al je tabs in een keer op in Pocket

Ik vind dit eigenlijk een app die niet nodig zou moeten zijn, maar toch: voor iedereen die altijd tientallen tabs open heeft staan met dingen die je nog wilt lezen. Met de Chrome-extensie ‘Save all tabs to Pocket‘ kun je – je raad het al – alle open tabs in 1 keer opslaan in Pocket. Ik sla zelf mijn artikelen liever 1 voor 1 op in Pocket, maar als jij een chronische tab-gebruiker bent, dan is deze extensie misschien handig. Voor mij is de verleiding van open tabs te groot, meestal ga ik dan toch een artikel *nu* lezen. Het is ene beetje als een koekjestrommel die maar openstaat. Voor mijn informatiedieet werkt het beter om iedere verleiding maar direct uit het zicht op te bergen.

7. Sla al je ‘Bekijk later’-video’s automagisch op in Pocket

Heb jij dat ook? Je slaat video’s op Youtube netjes op je ‘Watch later’-lijstje en dan vergeet je ze te bekijken. Met een paar handige IFTTT-recepten kun je de video’s die jij op je bekijk later lijstje in Vimeo en Youtube zet, ook direct op je Pocket-overzicht zetten. handig, dan heb je alles bij de hand wanneer je wel tijd hebt om die video te bekijken.