Plannen maken is leuk.

En je kunt jezelf er zo lekker in verliezen. Weet jij wat jouw doelen in 2016 zijn? Heb je duidelijk waar je het als ondernemer allemaal voor doet? Zo op het randje van een nieuw jaar is het goed om er bij stil te staan welke kant je op wilt. Zit je nog op de goede weg? Of zou de Kat uit Alice in Wonderland hetzelfde antwoord aan jou geven? Als je niet weet waar je precies naartoe wilt, dan maakt het ook niet uit welke kant je op gaat. Dan doe je maar wat!

alice in wonderland | digitalants.nl

Maak een vision board

Een goede manier om eens goed stil te staan bij je doelen, je richting voor 2016 te bepalen is om een vision board te maken. En Pinterest is een prima programma om beelden te verzamelen die bij jouw doelen voor 2016 horen. Plan eens een uur of twee in je agenda om eens stil te staan bij je concrete doelen voor het volgende jaar. Je vision board verdwijnt daarna trouwens niet achterin je kast of onder je bureau. Laat de ‘Law of attraction’ voor je werken en kijk iedere ochtend voor je begint te werken op je vision board met je wensen en doelen voor volgend jaar.

Say what? Law of attraction

Het klonk mij ook wat zweverig in de oren, maar ik ben wel een aanhanger geworden van het idee “eerst geloven, dan zien”. Als je iedere dag even met volle aandacht bij je doelen en wensen stil staat dan wennen je hersens alvast aan het idee dat al die doelen en wensen straks werkelijkheid zijn geworden. Raar, maar waar: voor je hersens maakt het vaak helemaal niet uit of iets al realiteit is geworden of dat je nog bezig bent met visualiseren. Daarom zijn bijvoorbeeld virtuele werelden ook zo overtuigend. Je hersens gebruiken dezelfde gebieden om iets intensief en aandachtig te visualiseren als om het daadwerkelijk te ervaren. Visualiseren is dan ook niet voor niets een techniek die door sporters en artiesten veel wordt gebruikt om hun prestaties te verbeteren.

Ja hoe dan?

Een paar snelle tips om je vision board te maken. In de training ‘A Mindful Mindset’ ga je trouwens aan de slag om ook een vision board te maken.

  • Maak het jezelf niet te moeilijk: pak een kop thee, luister naar je hart en schrijf op wat je echt wilt.
  • Waar wordt je nu echt gelukkig van? Even niet nadenken over wat moet. Of wat er van je verwacht wordt.
  • Al je wensen zijn goed: staat een gouden horloge op je verlanglijst? Een reis naar New York? Parachutespringen? 1.000 nieuwe volgers op je nieuwsbrief? Een boek schrijven?
  • Jij bent je onderneming: mix dus persoonlijke en zakelijke doelen
  • Laat je in het begin niet teveel beperken door wat concreet mogelijk is. Heb jij als einddoel die enorme villa in een rustig dorpje? Zet hem erop. Liever 6 maanden op reis over de wereld? Zoek een mooi beeld erbij. Een miljoen in tien jaar verdienen? Check.
  • Denk na over wat je gelukkig maakt in relaties, op je werk, qua spullen, financiën,  hobbies.
  • Maak een board aan op Pinterest. Zet hem eventueel op verborgen als je niet direct wilt dat iedereen je pins kan zien.
  • Zoek bij alles wat je hebt opgeschreven een afbeelding die heel goed weergeeft wat jouw wens/doel is. Zorg ervoor dat de beelden goed voelen.

En nu visualiseren!

Je kunt de afbeeldingen eventueel in een collageprogramma tot 1 vision board verwerken. Je zou natuurlijk deze superafbeelding als achtergrond voor je bureaublad kunnen gebruiken. Ik zelf werk gewoon met een vision-board op Pinterest. Het risico is wel dat je verleid wordt om na het vroege visualiseren iedere ochtend verleid wordt om nog even verder te kijken op Pinterest. Ben je daar gevoelig voor, dan is het misschien beter om al je afbeelding tot 1 grote afbeelding te maken.