Zou jij het kunnen? Een week zonder social media en internet door te brengen. Even een social media en internet-detox. Geen Facebook, geen mail, geen Instagram, maar ook geen Netflix, blogs, het nieuws online. Geen apps, geen Twitter, geen online games en geen Whatsapp.

Als ik er zelf aan denk dan voel al lichtelijk een paniekgevoel opkomen. Want wat dan wel? Belangrijke cijfers uit een recent onderzoek in Denemarken onder 1095 mensen laat zien dat de groep mensen die cold turkey een week afscheid namen van Facebook 55% minder gestresst waren. 55%, dat is nogal wat.
social media detox | digitalants.nl

De stress en het gevoel van ontevredenheid wordt voor een groot gedeelte bepaald door het vergelijken van je eigen leven vol kleine en grote ups-en-downs met het perfecte leven dat je vaak op social media ziet. Prachtige sfeerbeelden op instagram van fijne situaties, vrolijke verhalen en dito foto’s op Facebook. We laten ons naar buiten graag van onze mooiste kant zien. En dan – kijkend naar al die foto’s – zien we ons eigen leven met alles wat daarbij hoort. Naast de prachtige sfeerbeelden ook de rotzooi, de mooie verhalen maar ook het verdriet, de angst en de zorgen. En dan is het soms moeilijk om tevreden en gelukkig te blijven.

Probeer eens te voelen welk verschil het voor jou zou maken om een dag, 24 uur lang geen social media en internet te gebruiken. Denk je dat het jou zonder problemen zou lukken? Of weet je nu al dat er geijkte momenten zijn waarop je uit gewoonte even snel verschillende dingen checkt? Doe je mee?