Het lijkt op het eerste gezicht wat tegenstrijdig: met je iPad en je telefoon in de aanslag werken aan een mindful leven. Zouden we er niet beter aan doen om juist minder technologie, minder apps en programma’s gebruiken? Er komen steeds meer gadgets en apps die ook aandacht besteden aan je mentale gezondheid en aan je dagelijkse geluk. Ik zette drie mindfulness apps en een wearable op een rijtje.

Mindfulness Apps | digitalants.nl

1. Headspace

Mijn absolute favoriet van alle mindfulness en meditatie-apps: Headspace. Initiatiefnemer Andi Puddicombe beschrijft Headspace zelf als “fitness for the mind” en de app komt heel compleet ook met een maandelijks abonnement. Maar Headspace is zo compleet: ik kan echt niet meer zonder alle oefeningen en video’s die je kunt beluisteren en bekijken wanneer je een abonnement neemt. Het is alsof je iedere dag even onder begeleiding van een ervaren meditatietrainer aan je eigen innerlijke rust werkt.

Headspace – How It Works from Headspace on Vimeo.

Er zijn diverse programma’s die je specifiek voor verschillende problemen kunt volgen. Zo zijn er uitgebreide programma’s om te leren om gaan met angst of stress. De lessen op headspace zijn alleen te volgen met een abonnement, maar je kunt de app wel tien dagen gratis uit te proberen om te bekijken of het wat voor jou is.

2. Stop, Breathe & Think

Een app die ik ook al langere tijd dagelijks gebruik is de mobiele app ‘Stop, Breathe & Think‘. Een gaaf vormgegeven programma dat ik op mijn iPad heb geïnstalleerd om zo ’s ochtends tijdens mijn ochtendroutine 15 of 20 minuten te mediteren. Wat ‘Stop, Breathe & Think’ vooral zo handig maakt is dat je eerst even moet inchecken. Hoe voelt je lijf? En hoe voelt je hoofd? Even stilstaan bij hoe je je vandaag voelt. Je kunt steeds antwoorden met Great, Good, Meh, Poor en Rough.

Stop Breath Think Mindfulness app| digitalants.nl

Daarna kun je vijf emoties uitkiezen die het beste weergeven hoe je je precies voelt: ben je angstig, nervous, kwaad, zorgzaam, liefdevol of misschien dankbaar en opgelucht? Aan de hand van je gemoedstoestand stelt ‘Stop, Breathe & Think’ een aantal meditaties voor. Heb je geen zin in een geleide (gesproken) meditatie dan kan je ook gewoon kiezen voor een self meditation timer, een zandlopertje dat je kunt instellen van 1 tot 60 minuten.

Mindfulness Apps | digitalants.nl

Ik vind het heerlijk om mijn gebruikelijke meditatie, gewoon 15 minuten zitten en ademhalen, af en toe te vervangen door een geleide meditatie. Vooral als ik negatief en nerveus ben. Het lukt me dan beter om alles even los te laten en 15 minuten alleen maar te luisteren en te zijn.

Als grappig extraatje kun je in de app ook stickers verdienen. Een soort digitaal schouderklopje wanneer je bijvoorbeeld vijf dagen achter elkaar de app hebt gebruikt bij het mediteren, of wanneer je een bepaalde meditatie vijf of tien keer hebt gedaan. Een leuk begin van de ochtend! Ik kan niet meer zonder ‘Stop, Breathe & Think’. het is mijn absolute favoriet om ’s ochtends even een 15 minuten durende time out voor mezelf te nemen.

3. The Well Be

Deze anti-stress armband komt eind 2015 op de markt, maar vecht nu al om een plaatsje aan je pols naast een smart watch, de fitbits en andere wearables. De Well Be registreert je hartslag en laat je op die manier weten wanneer je gestresst bent. Bij stress maakt je lichaam adrenaline aan waardoor je ademhaling sneller gaat en je hartslag verhoogt.  En deze wearable stuurt je een berichtje als jezelf niet meer doorhebt dat de stress een onacceptabel niveau heeft bereikt.

Als je wilt kun je de Well Be koppelen aan je digitale kalender en gps zodat je makkelijk een stresspatroon kunt ontdekken. Zo weet je direct dat die wekelijkse vergadering op de maandagochtend toch echt te stressvol is. En ook die shopping trips naar het drukke winkelcentrum doen je hart en bloeddruk geen goed.

Well be | digitalants.nl

Maar nog belangrijker: de Well Be biedt je ook oplossingen om je stressniveau weer te verlagen en weer een beetje relaxed te worden. De makers van de Well Be, Zach Sivan en Doron Libshtein, zijn namelijk de breinen achter het Mentors channel, een platform en webshop voor meditatie en mindfulness.

De Well Be geeft je dan ook de mogelijkheid om bij hoge stress, of op andere momenten dat je er zin in of behoefte aan hebt, weer even te ontstressen door te mediteren. Of naar ontspannende muziek te luisteren. Mij lijkt het wel wat zo’n ontspanningsarmband. Maar of ‘ie een plekje verdient op mijn pols naast alle andere tech-gadgets die je kunnen helpen om – hoe tegenstrijdig – te ontspannen en te ontstressen, ik weet het niet.

 4. Buddhify

Voordat ik ‘Stop, Breathe & Think’ ging gebruikte, opende ik eigenlijk altijd Buddhify op mijn iPad. Een prachtig vormgegeven, kleurige cirkel met heel veel verschillende meditaties. Alle meditaties zijn bij elkaar gezet op basis van een activiteit. Je stelt jezelf dus eigenlijk de vraag wat je op dat moment aan het doen bent of hoe je je voelt en Buddhify geeft je een bijpassende meditatie.  Zo zijn er zelfs korte meditaties voor wanneer je aan het eten bent, in de stad loopt of wanneer je niet kunt slapen.

Buddhify Mindfulness app | digitalants.nl

 

Persoonlijk vond ik soms de stemmen die de meditaties begeleiden wat minder aangenaam, maar dat is heel persoonlijk natuurlijk. Het fijne aan Buddify is dat je snel een toepasselijke meditatie voor dat moment kunt uitzoeken. Vergeleken met ‘Stop, Breathe & Think’ zijn ze relatief wat korter. Prima dus als je nog niet heel ervaren bent in mediteren, maar je toch graag 5 of 10 minuten even je tempo wilt verlagen. Buddhify heeft zonder twijfel een meditatie die bij je past.