De eerste keer dat ik iets hoorde over Jia Jiang dacht ik dat ‘ie misschien niet helemaal spoorde. Hij had namelijk een challenge gemaakt waarin hij alleen maar dingen deed om afgewezen te worden. Honderd keer dingen vragen aan mensen zodat ze “Nee” zouden zeggen. Hij wilde namelijk leren hoe hij om kon leren gaan met afwijzing.

Jiang – geboren in Bejing, China – was op zestienjarige naar de Verenigde Staten gekomen om ondernemer te worden.  Maar hier aan aangekomen ging hij eerst naar de universiteit, zocht ‘ie ene baan, kreeg een gezin. En eigenlijk was hij helemaal niet gelukkig. Toen hij eindelijk de stap had genomen om een bedrijf op te zetten werd zijn idee afgeschoten en lukte het hem niet om investeringen te krijgen. Zijn ideeën werden steeds afgewezen.

degelukzoekers.nl - Jia Jiang

Credits: twitter.com/jiajiang

Nadat Jiang een online spel had gezien dat “de rejection therapy”  heette, bedacht hij dat hij dát ook wilde doen. Hij bedacht een challenge waarin hij iedere dag de meest onmogelijke dingen zou vragen aan mensen, gewoon zodat ze hem af konden wijzen. Voor hem zou het een prima manier zijn te leren hoe hij beter zou kunnen reageren op afwijzingen. De uitdagingen die hij bedacht waren – als je het mij vraagt – echt angstaanjagend.  Wat denk je van “#95 – Een boek lenen van Barnes & Noble“, “#7 – Vragen of je in de supermarkt iets over de luidsprekers mag zeggen“, “#36 – Mijn haar laten knippen bij een hondenkapsalon” of zijn allereerste uitdaging “#1 – 100 dollars lenen van een vreemdeling“.

Iedere dag dat mensen “nee” zeiden tegen zijn ongelooflijke verzoeken, noteerde hij in zijn boek als een succes. De problemen begonnen echter al op dag drie. Mensen zeiden “ja” en lieten hem doen wat hij vroeg. Jackie van de Krispy Kreme donut-shop was de eerste. Zij zei ja toen hij vroeg of ze vijf donuts aan elkaar kon maken zodat ze eruit zagen als het logo van de Olympische Spelen.  Ook de man waaraan Jang vroeg of hij op het gras van zijn achtertuin mocht voetballen zei ja. En ook de agent liet hem in zijn politiewagen zitten Jiang dat voorstelde.

Jiang vertelt in een podcast dat hij zelf verschillende lessen heeft geleerd door 100 keer afgewezen te worden. De allerbelangrijkste? “We denken altijd dat afwijzing iets over onszelf zegt. Maar afwijzing zegt veel meer over anderen.”, zegt Jiang. En als goede tweede? “Leer jezelf om gewoon te vragen. Je verwacht misschien steeds een Nee te krijgen, maar je zult verbaasd staan hoe vaak je simpelweg een ja zult horen.” Eigenlijk klopt het gezegde dat mijn vader vaak tegen me zei: “Nee heb je en ja kun je krijgen”!

Jiang schreef een boek over zijn ervaringen ‘Rejection proof. How I beat fear and becaome invincible, one rejection at a time

Wat zou jij echt het allerengste vinden om te vragen als je zeker wist dat je afgewezen zou worden?