Ja-zeggen tegen het ene project, betekent automatisch nee-zeggen tegen iets anders.  En dat is maar goed. Actielijsten te vol proppen met dingen die je eigenlijk helemaal niet wilt doen kost alleen maar teveel energie en levert geen resultaat op. Of allemaal problemen oplossen die niet nuttig zijn op je route naar je eigen doelen en succes is alleen maar een verspilling van kostbare tijd. Op je vision-board kun je alle projecten waar je het komende jaar echt mee aan de slag wilt neerzetten. De zakelijke én persoonlijke doelen waar je je echt op gaat richten. Op een to don’t lijst zet je alles waar je niets meer mee gaat doen.

to don't lijst | digitalants.nl

 

Zeg eens nee

Nu is het vooral tijd om je ook even bezig te houden met de dingen die je NIET meer wilt gaan doen, waar je geen tijd en energie meer in wilt steken. Om productief bezig te zijn en niet maar gewoon druk bezig te zijn met, ja met wat eigenlijk? Ik had ze ook in overvloed, die werkdagen waar je de hele dag druk bezig bent. Maar met wat eigenlijk?

Een goede grap?

Het klinkt een beetje als een grapje, maar een to don’t-lijst is heel serieus. Natuurlijk ken je wel de kleine gewoontes waar je heel druk mee kan zijn maar die je niet verder helpen. ’s Ochtends niet beginnen met mail lezen, niet Facebook of Pinterest openen wanneer je dat stuk aan het schrijven bent. Of niet constant online een nieuw artikel gaan lezen. Of even snel die video bekijken. Dat zijn ook zeker routines die je niet meer moet uitvoeren. Maar daar heb ik het nu niet over.

Wat is jouw focus?

Als je vooruitkijkt naar het nieuwe jaar, of de komende maanden, en je zicht krijgt op de vijf dingen waar je jouw aandacht aan gaat besteden, jouw energie aan gaat geven. Denk dan ook eens na over de dingen die je dus niet meer gaat doen. Niet meer werken voor die ene opdrachtgever die je energie opzuigt, nooit tevreden is en nooit op tijd betaalt. Niet meer werken aan dat ene project dat je alleen maar voor het geld doet. Niet meer constant ‘koffiedrinken’, werken aan ideeën van anderen.

Waar wil jij naar toe

Het lucht op om in je hart en in je hoofd ruimte te maken. Ruimte voor dingen waar we wel concreet voor gaan. Focus op de richting waar je wel naar toe wilt. Stop met het verspillen van tijd aan de dingen die er nu niet toe doen. Dingen die misschien ooit nog eens op een ander vision board zullen komen. Je mentale ruimte is maar beperkt.

Ik heb (gratis) tien tips op een rijtje gezet zodat jij vandaag nog je eigen to don’t lijst gaat maken. En als bonus een worksheet waarop je alleen nog meer de dingen hoeft te zetten die jij in 2016 echt never nooit meer gaat doen. Laat je inner ninja los en start kicking ass by kicking things out!

Ja geef mij 10 tips!

En nu: start kicking ass!

Stop met lezen over jouw to don’t lijst en ga er gewoon een maken. Just do it! Je hebt niet meer nodig dan een A-4. En zet alle projecten waar je geen energie meer in wilt stoppen, alle werkzaamheden waar je afscheid van gaat nemen en alle dingen die je niet meer wilt doen op een rijtje. Om nu echt eens aan de slag te gaan heb ik een handige work sheet gemaakt dat je direct kunt invullen met je to don’t projecten en werkzaamheden. En tien handige tips om je focus voor volgend jaar helemaal helder te hebben. Gratis en voor niets in je inbox!