In deze tijd waar we alle aandacht richten op productief werken lijkt het erop dat vrije tijd en ontspanning een luxe is geworden. Iets waar we alleen tijd voor hebben als al het noodzakelijke is gedaan. Als we actief, productief en effectief aan de slag geweest zijn. Maar ‘busyness’ is toch echt iets heel anders dan productief werken.

Busyness | digitalants.nl

Het ‘vervelende’ is namelijk dat ontspanning helemaal geen luxe is. Of nog erger, alleen een slechte eigenschap van luie mensen. Juist nu wanneer we online overweldigd worden door een voortdurende stroom informatie is ontspanning zo hard nodig. Misschien voel je je wel voldaan als je maar blijft doorgaan. Jezelf haast voorbij loopt. Van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat bereikbaar bent via de mail of whatsapp. Want zo heb jij er immers alles aan gedaan om te slagen en succesvol te zijn.

Jammer dat ik je dan even van dit waanidee moet bevrijden. Ontspanning, even in de dagdroom-stand is geen noodzakelijk kwaad, maar een broodnodige voorwaarde om de dagelijkse drukte te kunnen balanceren. Een tegenwicht tegen de voortdurende informatieoverload. Een remedie tegen de ‘altijd aan’-stand die we maar al te gemakkelijk aannemen. En waar we maar moeilijk aan kunnen ontsnappen.

Het is grappig en tegelijkertijd illustratief te zien dat het Griekse woord voor ontspanning ‘Scholeh’ het Latijnse ‘Scula’ werd, en dus uiteindelijk het Nederlandse ‘school’. Oorspronkelijk de plek om eens rustig en goed, ontspannen na te kunnen denken en te ontspannen is een school tegenwoordig wel bij uitstek een plek geworden voor inspanning, presteren en resultaten behalen.

Vijf snelle tips om een einde te maken aan je eigen druktemakerij.

  • Prop niet alles vol met meer acties en meer to do’s. Maak eens een to don’t – list!
  • Als je ergens moet wachten, laat die telefoon eens in je broekzak. Kijk eens om je heen, vertraag en kijk met aandacht naar die wereld om je heen. Ruik de geuren, luister eens wat er allemaal om je heen gebeurt, raak eens iets aan om je heen. Meer mindful in het moment staan, laat een snelle verfrissende wind door je hoofd waaien.
  • Kijk eens of je tien minuten of een kwartier een middagslaapje kunt doen. Lukt het je om je daaraan over te geven? Het is in ieder geval wetenschappelijk bewezen een superboost voor je productiviteit.
  • Zet eens een bericht onder je e-mail dat je zakelijke e-mail maar drie keer per dag leest. waarom niet alleen om 10.00 uur, 13.00 uur en 16.00 uur in die mailbox rondhangen? Laat je e-mail niet bepalen waar jij je druk om maakt.
  • ‘Nee’ is ook een antwoord. Zeg eens ‘Nee’ als je altijd maar ‘Ja’ zegt op alle hulpverzoeken, vragen en voorstellen.

Op zoek naar meer focus en concentratie in je werk? Eindelijk aan de slag zonder voortdurend afgeleid te zijn? Miscshien is de cursus ‘A Mindful Mindset’ iets voor jou!
Meer over A Mindful Mindset