Ik kan niet zeggen dat ik als klein meisje al een fervent tekenaar was. Volgens mij hadden lezen (met stip op 1), schrijven en zelfs rekenen de topposities ingenomen op de ranglijst van mijn favoriete bezigheden tijdens mijn kinder- (en tienerjaren). Toch tekende ik ook toen al graag. Maar ach, tekenen, daar was ik niet echt heel goed in. En blijkbaar hield ik ook dertig jaar geleden vooral van dingen waar ik heel goed in was, waarmee ik me kon bewijzen.

degelukzoekers.nl - weg met imperfectie! ga tekenen!

Het is tegenwoordig niet heel veel anders. Met het verschil dat ik tegenwoordig heel wat meer teken. En dat komt voornamelijk door de (teken)boeken van Danny Gregory. Deze boeken, boordevol kleine en grote tekeningen inspireren me al jarenlang om toch maar gewoon dat potlood, die stift, die pen (en die verfkwast!) in mijn hand te nemen en gewoon te tekenen. En kunst met een kleine k te maken deze keer.

Danny Gregory | digitalants.nl

Gregory zegt het zelf natuurlijk het beste in zijn recentste boek ‘ Art before breakfast‘: ” Zodra je begint met tekenen, hoor je misschien allemaal stemmen in je hoofd. Maak je niet druk, dat is normaal. De stem wil je duidelijk maken dat alle redenen waarom je je creatief aan de slag bent, helemaal niet kloppen: kunst is zonde van je tijd, jij kan toch helemaal niet tekenen, de schrijver van het boek is een idioot, je moet de was nog opvouwen, blablabla. (…) Deze stemmen, je innerlijke criticus, de interne zeikerd, die klootzak van binnen en al die andere monsters die proberen om je tegen te houden is een deel van jou dat je bang is voor verandering en vooruitgang. We kennen die stemmen allemaal. Ze proberen je te beschermen tegen nieuwe en spannende dingen.”

Gewoon stug doortekenen is de enig remedie om wat weerstand te bieden tegen de weerstand in je hoofd.  In mijn eigen ochtend happiness routine heb ik naast wat sport, meditatie, lezen of schrijven nu ook ruimte ingepland om een minuut of tien te tekenen. Tien minuten is niets, zeg je? Inderdaad, het is zo kort dat ik het makkelijk iedere ochtend in kan plannen. En tien minuten per dag, is toch mooi meer dan een uur per week. En iedere dag een schets is toch maar mooi 365 schetsen in een jaar!

Danny Gregory | digitalants.nl

En bij het tekenen gaat het deze keer helemaal niet om het eindresultaat. Want jeetje, soms is het eindresultaat niet echt iets waar ik supertrots op ben. (En soms ook heel onverwacht eigenlijk wel!) Het is tien minuten even met mijn volle aandacht bij de tekening. Even uit mijn hoofd, gewoon kijken naar dat potje, dat fruit, mijn portemonnaie of wat ook maar mijn onderwerp is van die dagelijkse schets of tekening. En heerlijk ook om mezelf soms te verwennen met extra pennen (want ja waterproef, zwart, blauw, dik en dun, er zijn zoveel extra pennen die ik nu moet uitproberen), potloden, verfblokjes en viltstiften.

Danny Gregory | digitalants.nl

En echt iedereen kan tekenen. Gregory: ” Alles wat je wilt tekenen bestaat uit rechte lijnen, ronde vormen en organische krabbels. Je kunt bijna zeker een best wel rechte lijn tekenen. En met een beetje aandacht kun je vast wel een boog of een aardig ronde cirkel op papier zetten. Om nauwkeuriger te worden, tekenen je gewoon wat langzamer. En je wordt er ook steeds beter in als je meer oefent. En over die krabbels, kom op zeg, dat zijn krabbels!”

Teken jij nog wel eens? En hoe lastig vind je het dan als het niet perfect is?