podcasts | digitalants.nl

Nadat ik mijn eerste paar podcasts had gemaakt voor “de gelukzoekers” wist ik in ieder geval dat ik het enorm inspirerend vond om ze te maken. Maar ik slaakte eerlijk gezegd iedere keer ook wel een zucht van verlichting als een episode gereed was. Misschien vraag jij je af of een podcast maken niet hét middel voor jouw online onderneming is. Ik ben hard bezig met een nieuwe serie podcasts over de zin en onzin van online ondernemen. Mijn ervaringen helpen je vast om duidelijker te krijgen of een podcast iets voor jou is.

Een podcast is echt heel veel werk

Na mijn allereerste podcast kreeg ik een FB-berichtje van een ervaren podcaster die me feliciteerde met deze eerste mijlpaal. En ik weet nog dat ik verzuchtte dat het toch echt wel heel veel werk was om deze allereerste aflevering online te krijgen. Wat was er veel langsgekomen en wat had ik veel geleerd. gasten uitzoeken en uitnodigen, manieren vinden om de gesprekken op te nemen, geluidsbestanden editen, muziekjes vinden, uitzoeken hoe je een feed in iTunes maakt. En wat heb ik mezelf leren kennen. Die techniek zit

Knikkende knieën bij het interview

En wat heb ik mezelf leren kennen. Die techniek zit wel snor, maar wat vind ik het lastig om de interviews goed vorm te geven. Actief te luisteren, het gesprek te laten “rollen” zonder alleen mijn uitgezette lijnen te volgen. De knikkende knieën aan het begin van ieder gesprek waren echt. Ik wil het zo graag ‘ goed doen’ . Maar het kost echt even tijd om je eigen stem, je eigen stijl te vinden. Het vertrouwen te hebben dat het niet om jouw mening, inhoud gaat, maar om die van degene waar ik mee spreek.

Ik heb ook voor deze nieuwe serie podcasts weer gekozen voor de opzet waar ik een ondernemer interview. Je kunt natuurlijk ook voor een hele andere inhoudelijke opzet kiezen. Misschien wil je veel liever zoals bijvoorbeeld Amy Porterfield iedere uitzending zelf volpraten. Of kies je net als Michael Hyatt liever voor een opzet waarbij je samen met een co-host drie kwartier volpraat.  Voor mij is heel duidelijk dat mijn kracht daar op dit moment niet ligt.

De techniek heb je niet zo maar onder de knie

De hoeveelheid techniek die bij de podcast kwam kijken had ik vantevoren anders ingeschat. Van het leren hoe ik de gesprekken opneem, bewerk, optimaliseer en een intro maak. Maar ook het vinden van antwoorden op de vraag waar ik zo’ n bestand opsla, hoe ik hem op mijn website laat zien met een audioplager en het maken van de feed voor iTunes.  Natuurlijk waren er een hoop dingen die ik maar 1 keer hoef te doen (het maken van de feed, de intro) dat scheelt voor latere opnames. Maar toch, je moet het wel een keer doen.

Programma’s voor podcasts

Om je op weg te helpen heb ik een handige checklist gemaakt met acht onmisbare programma’s en plugins om een podcast te maken en op je (wordpress)website te plaatsen. Zo check je snel welke programma’s je kunt gebruiken om een podcast op te nemen, te editen en online te zetten op je (wordpress) website inclusief het maken van een rss-feed voor iTunes. En als bonus vind je handige linken naar drie podcasts over… podcasts.

>> Download het infoblad met acht handige programma’s over podcasts