Ik luister regelmatig naar (zakelijke) podcasts omdat ik het een ontzettend fijne manier vind om nieuwe dingen te leren. Heel vaak zet ik een podcast op wanneer ik ’s ochtends of ’s middags een eind ga wandelen. Of wanneer ik in de trein zit. Heerlijk met mijn volle aandacht naar een business podcast luisteren. En toch zet ik ook vaak een podcast op wanneer ik achter de computer zit. Niet wanneer ik aan het werk ben – dan staat bij mij de regenbuien aan via Spotify. De tv staat bij mij nog maar zelden aan; leve de podcast.

Mijn favoriete zakelijke podcasts

Voordeel van het luisteren van een podcast achter de pc of in de trein is dat ik zelf aantekeningen kan maken. Veel van de zakelijke podcasts die ik beluister zitten vol met tips, checklist, verwijzingen naar boeken en e-books, challenges en worksheets. De goede uitzendingen hebben ook uitgebreide shownotes, (vaak puntsgewijze) beschrijvingen waarin alle onderwerpen, linken en personen worden opgeschreven die in de uitzending genoemd zijn. Toch beluister ik sommige uitzendingen nog wel eens opnieuw – met mijn vinger op de fast forward-knop – om bepaalde checklists nog een keer te beluisteren en op te schrijven.

Ik houd van podcasts met veel interviews met authentieke mensen die open dingen delen (successen maar ook obstakels) over online zakendoen. Dus van e-mailmarketing, het opzetten van digitale cursussen, webwinkels, affiliate marketing, online branding, affiliate marketing tot work-life balance en technische zaken als je website. Ik heb mijn vijf favoriete podcasts op een rijtje gezet.
podcasts | digitalants

Smart Passive Income – Pat Flynn

Smart Passive Income Pat Flynn | digitalants.nlMijn absolute favoriet: Smart Passive Income van Pat Flynn. Ik verslind zijn podcasts zoals je een serie bingewatcht op Netflix. Iedere woensdag komt er een nieuwe aflevering van Smart Passive Income uit. En echt ik zit er iedere keer klaar voor. In iedere aflevering staat een onderwerp met – bijna altijd – een gast centraal. Doel van Smart Passive Income (en het motto van Pat Flynn) is ‘Work hard now so you can reap the benefits later’ 

In zijn podcasts komen de grootste marketing namen uit de States voorbij die op een inspirerende en persoonlijke wijze hun kennis delen. Opvallend is dat in de podcasts op echt Amerikaanse wijze ook alles besproken kan worden: van inkomen tot de grootste mislukkingen. Pat en zijn gasten bespreken niet alleen de overduidelijke succesverhalen.

Soms is een aantal podcasts gegroepeerd onder een thema. Zo was het onlangs affiliate marketing-maand  met vier diepgaande podcasts over affiliate marketing. Ik kan niet eens drie favoriete podcasts opgeven waar ik het meest van heb geleerd. Eigenlijk vind ik ze het bijna allemaal  waard om hier als mijn favoriete Smart Passive Income podcast op een lijstje te staan. Maar goed, als je de inspirerende Pat Flynn nog niet kent: begin dan eens met Carrie Clark and Her SPI Reader Success StoryTypes of Passive Income Generated Online and What to Expect From Each of The Ask Formula—How to Discover Exactly What Your Audience Will Buy (Even If You Don’t Have a Following) with Ryan Levesque.

Marketing made easy – Amy Porterfield

Amy Porterfield Podcast | digitalants.nl Amy Porterfield lijkt qua podcasting wel een beetje de vrouwelijke Pat Flynn. Amy praat haar eigen podcasts echter vaak zelf vol – zonder gasten – als een soort gesproken blogpost. Ze put veel uit persoonlijke ervaringen (Ze werkte voor Tony Robbins en Social Media Examiner) en zette daarna haar eigen business op. Op de gebruikelijke Amerikaanse – maar niet schreeuwerige – wijze praat Amy over hoe alles mogelijk is (maar dat die reis niet zonder obstakels is) en hoe het internet je kan helpen jouw bedrijf succesvol te maken.

The Lively Show – Jess Lively

The Lively Show Jess Lively | digitalants.nlThe Lively Show van Jess Lively is niet als Smart Passive Income en Amy Porterfield podcasts een puur zakelijke podcast. Zoals ze zelf aan het begin van iedere aflevering zegt over haar show: “The lively show is designed to uplift, inspire, and help you add a little extra intention to your everyday.” De onderwerpen van The lively show gaan ook meer over onderwerpen als minimalisme, ouderschap, carrière, stijl en relaties.

I love your brand – Debbie Bernasco

Podcast Debbie Bernasco - digitalants.nl

Natuurlijk zijn er niet alleen in het buitenland goede podcasts te vinden. Ook uit ons eigen Nederland komen goede zakelijke podcasts. Ik luister graag naar de I love your brand podcasts van Debbie Bernasco. In 2015 is Debbie begonnen met podcasten en sindsdien heeft ze gasten over veel heel verschillende onderwerpen geïnterviewd. Mijn favoriete uitzendingen zijn Hoe creëer je een waardevolle email-lijst, 10 tips om waardevolle content te maken en Storytelling in nieuwsbrieven.  Als je de podcasts van Debbie nog niet kent, zijn deze afleveringen een prima beginpunt. De ‘I love your brand’-podcasts zijn levendige gesprekken vol humor met een grote diversiteit aan gasten.

Frankwatching podcasts – Jelle Drijver

Onder de vlag van Frankwatching maakt Jelle Drijver interessante podcasts over zaken die mij iedere keer weer interesseren. Deze podcasts zijn extra aantrekkelijk omdat ze  – in tegenstelling tot de Amerikaanse podcasts – soms ook aandacht besteden aan specifiek Nederlandse onderwerpen, programma’s en voorbeelden. En het is leuk om de bekende Nederlandse namen in social media, webbouw en marketing voorbij te horen komen. Soms vind ik het jammer dat de interviews niet altijd zo diep gaan als de Amerikaanse podcasts van bijvoorbeeld Amy Porterfield en Pat Fynn. Ik ben van nature erg nieuwsgierig en hoor graag cijfers,  details, successen én mislukkingen om zelf uit te vinden wat werkt en wat niet werkt voor mij.

Bonus podcasts

Niet in mijn huidige top vijf – simpelweg omdat ik een keus moet maken – hier nog een aantal podcasts die ook de moeite waard zijn om eens te downloaden en te beluisteren.

  • Tim Ferriss: de titels/onderwerpen spreken me altijd erg aan en toch valt het me te vaak tegen. Ferriss heeft wel de allergrootste namen in zijn afleveringen. De kwaliteit wisselt mij wel te veel: soms supergoede uitzendingen (Schwarzenegger!) en soms niet om aan te horen zo langdradig.
  • Trendbubbles: ook een Nederlandse podcast waar je eens kennis mee moet maken. Niet in de top vijf omdat ik het pas net ken en nog niet alle afleveringen heb beluisterd. Trendbubbles is in 2015 gestart en zeker een podcast om  in je podcast app te zetten.
  • Ondernemerspassie  van Alex Lie-Hap-Po: Nog een Nederlandse podcast met altijd interessante gasten. Alex vraagt goed door, heeft een prettige stem en laat de gast eigenlijk altijd het middelpunt van de show zijn. Heel prettig.
  • Social Examiner Show: podcasts van Michael Selzner van Social media Examiner. Diverse onderwerpen, prettige stijl, afleveringen boordevol info.
  • No such thing as a fish: de makers van QI bespreken wat de grappigste dingen zijn die zij die week tegen gekomen zijn.

Luister jij naar podcasts? Heb jij nog goede aanraders? Maak jezelf een podcast die ook in mijn top vijf thuishoort? Laat het me weten: ik ben heel benieuwd.