Je hebt een cursus. En nu?

Ik weet nog wel hoe het mij verging: ik liep eerst weken rond met een vol hoofd met allemaal plannen. Plannen om al die kennis en ervaring die ik had op gedaan in mijn eigen bedrijf in een boeiende cursus te vatten. Een cursus die ik dan online wilde aanbieden zodat deelnemers in hun eigen tijd op hun favoriete plek de informatie konden volgen en resultaten zouden behalen. Ik liep over van enthousiasme, begon ook hier en daar met het schrijven van modules en de lessen die erbij hoorden. In de vele workshops, trainingen en adviesklussen die ik deed had ik alle ervaring met het opzetten van een goede, inhoudelijke cursus. De tools om pakkende lesinhoud te presenteren (juist online) die kende ik wel. Hoe je ervoor zorgt dat mensen je lessen blijven volgen ‘en zelf actief aan de slag gaan; die trucs kende ik wel.

Hoe kan je een cursus op jouw website verkopen?

Maar steeds liep ik in mijn hoofd weer vast weer vast op het volgende stuk: hoe ga ik die cursus straks op mijn website zetten? Hoe zorg ik ervoor dat mensen kunnen betalen? Hoe doe je dat eigenlijk met het beschermen van je informatie zodat alleen de cursisten de lessen kunnen zien? Of hoe verzorg je een dripfeed zodat deelnemers niet direct alle lessen over zich heen gestort krijgen? Zou je die communicate ook (gedeeltelijk) kunnen automatiseren? Al die vragen zorgden ervoor dat het werken aan de cursus soms ook lastig was omdat ik soms zo afgeleid was door wat er daarna zou komen.

Is een leeromgeving de oplossing?

Ik heb me dus eerst verdiept in de leeromgeving die ik wilde bouwen voor de deelnemers die gingen meedoen aan mijn cursussen. Ik zocht uit welke plugins ik kon gebruiken op mijn (wordpress)website, hoe ik cursussen kon verkopen en hoe cursisten konden betalen, wat ik nodig had om met deelnemers te communiceren. hoe ik de inhoud van de modules en lessen online zo goed mogelijk kon presenteren en beschermen. Er was zoveel keuze, zoveel mogelijkheden. Inmiddels heb ik voor meer dan dertig klanten ook leeromgevingen opgezet: allemaal ondernemers die ook – net als jij – een leeromgeving wilden om hun eigen cursussen aan de man te brengen.

Een gratis checklist

Ik kan je in een simpele blogpost niet alle details vertellen over het opzetten van je leeromgeving op je wordpress-site: er komt heel wat bij kijken. En jij moet de keuzes maken die jou passen, waar jij achter staat. Ik heb daarom een checklist gemaakt met de antwoorden op de eerste vragen die jij ook hebt: hoe ga ik die cursus straks succesvol op mijn eigen website aan mijn klanten aanbieden? Voor al je andere vragen heb ik een Facebook-groep opgezet over het aanbieden van cursussen op je website en het opzetten van je eigen leeromgeving. Join the club? En ga eindelijk doen waar je al tijden hard aan werkt. Verkoop jouw cursussen op je eigen website.

Ja! Ik wil die checklist over het opzetten van een succesvolle leeromgeving

Download de checklist