Ik denk dat het een van de vragen is die me het meest gesteld wordt: zal ik de cursussen op mijn zakelijke website verkopen of zal ik er een nieuwe website voor opzetten? Het hangt natuurlijk van een aantal punten af, maar in bijna alle gevallen is het snel aan te raden om een nieuwe website op te zetten voor het verkopen, plaatsen en promoten van je cursus. Zeker als je van plan bent om een groot gedeelte van je inkomen te gaan verdienen met het maken en verkopen van online cursussen dan is de keuze voor een eigen website wat mij betreft erg duidelijk.

En straks?

Heb je 1 e-course dat je aan de deelnemers wil toesturen via een mailprogramma als Mailchimp, Active Campaign of Autorespond, dan kan je misschien nog overwegen om een sales pagina op je gewone, zakelijke site te plaatsen met een simpel inschrijfformulier, een betaallink van Mollie of Autorespond kun je de mails met de video’s van de e-course laten versturen. Maar heb je grotere plannen en ga je de komende jaren echt focussen op een substantieel inkomen uit online cursussen en ben je bezig uitgebreide cursussen op te zetten die bestaan uit meerdere modules en lessen dan kun je veel beter een apart domein aankopen waarop je jouw academy met online cursussen plaatst.

Voordelen van je eigen cursusomgeving

Belangrijk voordeel van een aparte site: je cursusomgeving heeft wel wat ruimte en functionaliteiten nodig: naast een LMS (learning management system zoals LearnDash) of een membership plugin heb je een webshop en een betaalmodule nodig. Verder moet je ervoor zorgen dat jouw content goed is afgeschermd en dat de deelnemers makkelijk kunnen inloggen. Vanzelfsprekend moet je site er ook bestand tegen zijn dat er tientallen, misschien wel meer dan honderd mensen op je site inloggen en informatie bekijken, opvragen en uploaden. En vergeet niet, met je eigen cursussite kun je de navigatie precies zo inrichten dat alles wat je deelnemers nodig hebben goed te vinden is. Op een eigen leeromgeving worden je cursisten dan ook niet lastig gevallen met informatie over jouw andere diensten, blogarchieven, FAQ-pagina’s die niets met de cursus te maken hebben of met aanbiedingen waar ze niet op zitten te wachten.

Eigen support en een passende look & feel

Verder kun je hier veel onzichtbare pagina’s aanmaken die niet direct in de navigatie te vinden zijn en die soms alleen achter de schermen te zien zijn. Wat denk je van de verschillende inschrijfformulieren en bedankpagina’s, sales- en landingspagina’s of supportpagina’s en handleidingen die specifiek over jouw cursussen gaan. Dat is waardevolle en onmisbare informatie voor jouw cursisten,  maar weer niet voor bezoekers van je reguliere website. Grootste voordeel van een aparte website waar je cursus (of wie weet cursussen!) staat vind ik ook dat je de look & feel van je leeromgeving helemaal kunt aanpassen aan je cursussen. De kleuren, de tone-of-voice, de (huis)stijl die je gebruikt voor je eigen zakelijke website hoeft niet per se geschikt te zijn voor je leeromgeving. met een eigen cursusomgeving heb je de vrije hand en maak je alles zo passend mogelijk.

Checklist voor het opzetten van een leeromgeving

Denk je ook na over het opzetten van een eigen omgeving en ben je benieuwd waar je allemaal aan moet denken? Zoek je naar antwoorden op: hoe regel ik de techniek en zorg ik dat mijn content beschermd is? of dat mensen met Ideal kunnen betalen? En wil je graag weten wat nou precies het verschil is tussen een membershipsite en een leeromgeving? Download dan mijn “Checklist voor het opzetten van een leeromgeving” en vind uit hoe jij succesvol jouw cursus online kunt gaan verkopen.