Toen ik bezig was om mijn boek te schrijven, heb ik veel gebruikt gemaakt van papieren kaarten om mijn informatie te verzamelen en te ordenen. Schrijven “the old fashioned way”! Zo deed ik het op de middelbare school en zo deed ik het twee jaar geleden nog steeds. Nu met een nieuw project aan de horizon wil ik mijn quotes en samenvattingen liever digitaal bewaren. Natuurlijk kan je zoiets gewoon in een tekstverwerkingsprogramma doen. Ik wil echter liever iets waar ik de quotes kan bewaren en kan taggen. Op die manier hoop ik dat het makkelijker wordt om uitspraken later terug te vinden ongeacht de plek waar ik ze bewaar.  Op het net vond ik wel een paar (betaalde) programma’s om recepten of adressen te organiseren. Of om langere teksten te bewaren die je dan later als een storyboard kon ordenen tot bijvoorbeeld een boek. Maar niets om gewoon quotes te verzamelen en te taggen. Totdat ik Evernote tegenkwam!

Evernote

Met dit programma kun je heel handig tekst van het web kopiëren , maar ook zelf intype. Dit laatste is vooral handig als ik uitspraken in boeken tegenkom die ik graag (geannoteerd) wil bewaren. En ook handig: je kunt Evernote downloaden als desktop applicatie (op je computer). Maar er is ook een iPhone of Android-versie van voor op je mobiel. Ik heb al een paar keer iets dat ik in de trein las, via mijn mobiel aan Evernote toegevoegd. Voor mij is het precies het programma waar ik naar op zoek was. De quotes kun je toevoegen aan een “notitieboek”: content gesorteerd op onderwerp. Ik gebruik verschillende notitieboeken om verschillende quotes bij elkaar te houden. Mijn notieboeken heten dan ook ‘social media’, ‘games, ‘onderwijs’, maar ik heb er ook een die ‘Zen’ heet. Maar het handigste is dat je ook een tag aan een quote kunt meegeven. Zo kan een quote altijd terugvinden, ongeacht in welke map hij staat. Super handig.

In het filmpje (beetje flauw) kan je wel goed zien hoe het programma werkt.