Een paar weken geleden las ik het boek Semco-stijl van de Braziliaanse topondernemer Ricardo Semler helemaal uit. Een goede reden om ook de Tegenlicht-documentaire De kapitale kracht van geluk nog een keer weer te bekijken. Semler is vooral bekend omdat hij in zijn (machine)bedrijf Semco afscheid heeft genomen van de klassieke managementstijl – waarbij werknemers vooral moeten doen wat hun leidinggevende zegt – en zijn aandacht vooral richt op het geluk van de werknemers. In de documentaire vertelt Semler hoe hij iedere dag een to don’t lijst maakt.

Do less with more focus, to don't lijst | digitalants

Minder doen met meer focus

Het lijkt erop dat Semler niet alleen het geluk van zijn werknemers hoog in het vaandel heeft staan. Maar hij vergeet ook zijn eigen werkgeluk niet. In de documentaire zegt hij: ‘Na het ontbijt ga ik bedenken wat ik die dag allemaal kan afzeggen. Allerlei dingen die ik zou gaan doen, maar ik die ik kan uitstellen of helemaal afstellen en het iemand anders laten doen. Uiteindelijk doe ik heel weinig van de dingen die me worden gevraagd. Dat geeft me veel meer tijd om te doen wat ik wil.’

Hoe vaak maak jij een to don’t lijst?

Hoe vaak laat jij je leiden door wat anderen aan je vragen? Is het bij jou ook schering en inslag dat je binnenkomende mails bepalen waar jij aan gaat werken? Mij helpt het enorm om een to don’t lijst te maken. Maar eerlijk gezegd bestaat die van mij uit algemene gewoontes die ik nooit never niet meer wil doen. Steeds maar overal ‘ja’ op zeggen. Mijn dagelijkse leesgewoonte als eerste overslaan wanneer ik tijd te kort kom. Mijn blog minder dan twee keer per week schrijven.

Meer tijd voor de dingen die ik wil

Misschien is het een veel beter idee om net als Semler veel vaker stil te staan bij de kleine dagelijkse dingen die ik eigenlijk ook niet steeds zou moeten doen. Zodat er ook meer tijd over blijft voor de dingen die ik wil doen. Misschien moet ik dat plan om papieren to don’t lijstjes te maken maar gewoon eens gaan uitvoeren. Zodat ik iedere ochtend direct drie dingen kan opschrijven die ik vandaag toch maar niet ga doen. Om zo meer tijd te maken voor de dingen die echt moeten gebeuren. Of zelfs maar The One Thing dat ik die dag echt ga aanpakken.

>> Bekijk de Tegenlicht-documentaire De kapitale kracht van geluk